Post 65

1

Een turbulente tijd

Architectuur en stedenbouw uit de periode tussen 1965 en 1995 krijgen eindelijk de belangstelling en waardering die ze verdienen. In 2019 laat de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag ‘Post 65 architectuur in Den Haag’ verschijnen, een glossy uitgave van 50 pagina’s met de teksten van Judith van Hoogdalem en Botine Koopmans. In 2021 verschijnt ‘Post 65 – inspirerende bouwkunst’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.  En juni 2023 verschijnt ‘Post 65 – Een turbulente tijd’ van Hoogdalem en Koopmans.

   

De inleidende bijdrage van Botine Koopmans lezend in dit boek ‘Post 65- Een turbulenter tijd’ bekruipt je een gevoel van ongeloof. Hoe de stad jarenlang het ene na het andere plan indiende om de kern van de stad om te vormen tot een city, een conglomeraat van kantoren, geheel voorbijgaand aan ‘wonen en bewoners’. Het is voornamelijk te danken aan enkele wethouders en acties van bewoners dat we anno 2023 nog een, relatief gezien, leefbaar centrum hebben.

Judith van Hoogdalem gaat in ‘Post 65 – Een turbulente tijd’ in op de stijlkenmerken van Post 65. In de Vroege Post 65 zien we nog de architectuur van de wederopbouw met strakke, strenge bouwstroken. Een kenmerkend gebouw uit deze periode is bijv. het kantoor van het Centraal Station. In de jaren ’70 overheerst de kleinschaligheid en de menselijke maat en ontstaan panden van baksteen en een schuin dak, zoals het grote gebouw aan het Piet Heinplein. Ook verschijnen structuralistische gebouwen, zoals het SOZA-gebouw, het gebouw van Herzberger wat binnenkort het loodje gaat leggen. In de jaren ’80 nemen architecten afscheid van ‘schuin en bruin’ en kiezen ze, ook al door de crisis in die jaren, voor het goedkopere betonsteen. Overal in de stad zien we gebouwen met aluminium-,  tresla- of polycarbonaatplaten aan de gevel verschijnen. Denk aan de Koninklijke Bibliotheek of het Mondriaan-schoolgebouw aan  Brouwersgracht. Ook glas blijkt een dankbaar bouwelement. De late Post 65 is vooral beïnvloed door Duivesteijn zijn ‘Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit’.

 

Het boek ‘Post 65- Een turbulente tijd’ besteedt naast de ontwikkeling van de stad en de architectonische kenmerken, in meer dan 170 pagina’s ruime aandacht aan stadsvernieuwing, groen en openbare ruimte  in Kortenbos, Schipperskwartier, Molenwijk, Bezuidenhout-West, Kraaijenstein, Houtwijk, Nieuw Waldeck, Scheveningen. En natuurlijk het Spuikwartier en de Schilderswijk. Het is mooi om zien hoe stadsontwikkeling en de kenmerken van Post 65 in al deze afzonderlijke gebieden terugkomen.

Het boek sluit af  met een impressie van het Post 65 woonhuisinterieur. Bijdragen van architecten die in deze periode werkzaam zijn, wisselen de hoofdstukken af. Het is een prachtig en onmisbaar standaardwerk voor iedereen met belangstelling voor Haagse architectuur en stedenbouw.

Post 65 – Een turbulente tijd. Architectuur en stedenbouw Den Haag 1965-1995. Judith van Hoogdalem en Botine Koopmans; 248 pag. €34,99; Walburgpers, ISBN 978 946 456 1357

Piet Vernimmen

 

Belangstelling wandel- of fietstochten over geschiedenis en architectuur in de wijken van Den Haag? Kijk kan ook naar Kunst in de stadBesuyde den HouteKunst rond CatsKunst rond de 'Maria Hoeve', Anders winkelen, Indische Wandeling.

Of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.