OSSIP

VROLIJKE BEELDEN AAN HET NEWTONPLEIN

Op het Newtonplein in het Valkenboskwartier staat het standbeeld van Descartes, en niet van Newton, zoals menigeen denkt. En de 11 beelden op het Newtonplein zijn van Ossip, niet van Ossip Zadkine, maar van de Hagenaar Ossip Snoeck, zoon van de kunstenaar Jan Snoeck.

 

Ossip (1952) is als kunstenaar autodidact. In zijn beginperiode maakt hij veelkleurige collages Ossip: ”Ik kan absoluut niet tekenen. Ik haal mijn figuren uit de Margriet of de Libelle, dat soort bladeren. En dan knip ik eraf wat me niet bevalt en plak erbij, waarvan ik denk dat het leuk is. Het lijkt simpel, maar het is lastig beroep: Je probeert iets naar boven te brengen wat je voelt, maar wat je nog gestalte moet geven. Waar de beelden vandaan komen, dat blijft een wonder.”

 

 

In 1987 wil de stad het Newtonplein verfraaien en de commissie Beeldende kunsten kiest, samen met een bewonerscommissie, uit 71 kunstenaars voor Ossip. De opdracht is een werk te maken waarbij het hekwerk het verbindende element vormt. Hij maakt dertien beelden. De eerste drie verschijnen juli 1988 in de stad ter gelegenheid van de kunstroute van de Nieuwe Haagse Salon. Eind 1988 krijgt Descartes op het plein gezelschap van een bonte verzameling gekleurde figuren: de grootste is 200 cm, de kleinste 80 cm.

De beelden zijn 1 cm dik en van thermisch verzinkt plaatstaal beschilderd met twee componenten autolak. Tijdens de opening zijn de buurtbewoners nogal sceptisch: ”Nou, het zal mij benieuwen hoeveel we d’r over een maand nog hebben!” Die reacties temperen ietwat het enthousiasme van Ossip: “Ach, als ze er een snorretje bijtekenen, is dat geen probleem. Het mag er best uitzien als gebruikt speelgoed.” Maar de buurt was te somber: anno 2020, ruim dertig jaar later staan er nog elf.

Een vrolijk dansend stel waarvan de man een sigaar rookt en zij een palm op het hoofd draagt. Bij een ander beeld mist de man een neus, weer een ander heeft een vogelkop en we zien ook ergens een banaan op het hoofd. Een ander leest een ‘vreemde’ krant en een groen hoofd doet handstand. Eentje springt curieus over een hekje. En dan nog die figuur met open hoofd. Ossip: “Het zijn allemaal beetje bizarre figuren: beetje circusartiesten, wezens zonder diepte”.

Piet Vernimmen

Deze blog is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in KonkreetNieuws, wijkkrant voor het Regentesse- en Valkenboskwartier.