Design Museum Huis Dedel aan de Prinsegracht
Huis Dedel bestaat al een jaar of drie als museum en toch is het nog lang niet bij iedereen bekend. Daar moet verandering in komen, want het is niet alleen pracht van een gebouw, het bezit bovendien een schitterende collectie posters. De naam ‘designmuseum’ dekt niet echt de lading. Aan de Prinsegracht geen designmeubelen of werk van moderne Italiaanse vormgevers als Alessi of design van Memphis, zoals het Design Museum in Gent tentoonstelt.
Nee, Huis Dedel richt zich op reclame en vormgeving en dan vooral op posters! En die posters, die reclame-uitingen zeggen iets over de tijd waarin ze zijn ontstaan
De gracht
Toen in de 17e eeuw in Amsterdam de grachtengordel werd aangelegd, kon Den Haag niet achterblijven en werd de Prinsegracht gegraven. Het stadsbestuur stond een chique gracht voor ogen en verordonneerde dat de panden minimaal 5 ramen breed moesten zijn, ofwel vier ramen en een deur. Dat de elite en belangrijke instellingen zich hier vestigden is nog steeds te zien: De Boterwaag, Het Boterhuis, Het Koorenhuis, Huis Luchtenburch, de patriciershuizen op nr 4 en nr 6 en natuurlijk op nummer 15: Huis Dedel.
De familie Dedel
Willem Dedel (1590-1650), advocaat en griffier bij de Hoge Raad, liet als een van de eersten in het rijtje Prinsengracht 15 bouwen. Het pand lijkt heeft de nodige overeenkomsten met het Mauritshuis, dus hoogstwaarschijnlijk hebben Jacob van Campen of Pieter Post zich met de bouw bemoeid. Dedel was per slot van rekening een man van standing in het Haagse wereldje van die dagen en het is geen toeval dat zijn zoon tussen 1674 en 1714 een aantal malen burgemeester van de stad werd. Jan, de kleinzoon van Johan, was afwisselend wethouder en burgemeester van Den Haag. Veel versieringen in het pand, waaronder dat indrukwekkende trappenhuis, zijn door zijn toedoen aangebracht. Tot 1798 blijft het pand in bezit van de familie. Een van de Dedels, Abraham, behoorde tot de 100 rijksten van Nederland. weliswaar op plaats 98, maar toch…
In 1908 koopt de eigenaar van Van Stockum’s antiquariaat, JBJ Kerling, het pand. Tot 2016 zal het verbonden blijven aan boekenveilingen. In 2017 komt het in handen van de Stichting Huis Dedel.
Het interieur
Het interieur van dit voormalige burgemeesterspand heeft zichtbaar te lijden gehad van de boeken-functie. In vrijwel elke zaal zijn tekenen te zien van de huidige renovatie, een tienjarenproject. Maar ook nu al zijn de hal, de salon, de zaal, de eetkamer, de zitkamer, en de vier kamers boven het bezoek meer dan waard. Het zou zonde zijn om tien jaar te wachten….
De trap
En dan die trap. Hier in het trappenhuis zie je nog hoe de rest van het huis er moet hebben uitgezien, rococo ten top! Minerva, levensgroot afgebeeld, met een palmtak in haar handen. Een van de medaillons beeldt Magdalena uit, de te vroeg overleden vrouw van Jan Dedel. Een rococo-trappenhuis van dit formaat: uniek in Nederland.
Piet Vernimmen
Benieuwd naar meer verhalen over de geschiedenis en de architectuur van Den Haag? Bekijk dan de aangeboden stadswandelingen en fietstochten, zoals bijvoorbeeld 'Drees, Oldebarnevelt en Haags Jantje', 'Echt Gebeurd!', 'Het Statenkwartier - Anekdotes en verhalen' of 'Anders Winkelen'. Of naar de rest van het originele aanbod van kleinschalige wandel- en fietstochten in Den Haag.