Van der Hem en Sluijter in Design Museum Dedel

Van der Hem en Sluijter in Design Museum Dedel

Huis Dedel bestaat al een jaar of drie als museum en toch is het nog lang niet bij iedereen bekend. Daar moet verandering in komen, want het is niet alleen pracht van een gebouw, het bezit bovendien een schitterende collectie posters. Huis Dedel richt zich op reclame en vormgeving van de 19e eeuw tot nu en dan vooral op posters! En die posters, die reclame-uitingen zeggen iets over de tijd waarin ze zijn ontstaan.  

   

Grafische vormgeving en reclame

Het museum is bij het grote publiek nog een onbekende. Het museum laat de posters in de zalen zoveel als mogelijk aansluiten bij de actualiteit. Tot oktober is nog een aantal affiches te zien van ‘KLM 100 jaar’ en in juni maakte het museum onderdeel uit van het Haagse Art-Nouveau Festijn: de originele affiches van Mucha en Toorop hangen nog op zaal. En ook tot oktober affiches uit Tempo Doeloe.

                         

Piet van der Hem

Tot oktober 2022 presenteert het museum een prachtige tentoonstelling het grafische werk van Willy Sluiter en Piet van der Hem. Van der Hem (1885-1961) was tekenaar, schilder en boekbandontwerper. Na zijn studie in Amsterdam en Parijs (tot 1908) maakte hij vanaf 1914 tekeningen voor De Nieuwe Amsterdammer. Politieke tekeningen waarin de soms wrange humor niet ontbrak. Daarnaast maakte hij voor bedrijven reclamefolders en affiches. Recensenten schreven over Van der Hem:  "Hier is een tekenaar van bewonderenswaardige vaardigheid, lenigheid, klaarheid en puntigheid aan het werk".

   

Willy Sluijter             

Willy Sluier werd als tekenaar ontdekt door de Haagse schilder Benard Blommers . Sluijter werd onder andere lid van Pulchri. Hij schildert in Katwijk, zijn woonplaats, zeegezichten visserstafereeltjes. Maar ook het mondaine stadsleven is ‘m niet vreemd. Daarover gesproken: Van der Hem had een kortstondige relatie met Mata Hari…

Sluijter zijn grafisch werk kenmerkt zich door het afbeelden van mensen. Dus bijvoorbeeld op een reclameposter voor de spoorwegen zie je geen trein, maar wel een stijlvol stel op het perron, vol afwachting op de dingen die komen gaan.

   

Piet en Willy

Willy Sluiter brak als affichemaker door met zijn affiche voor de Hollandsche Revue. Felle kleurvlakken, wilde belettering. Dat was iets nieuws en trok de aandacht. Nog veel commerciële opdrachten zouden volgen. Piet van der Hem daarentegen had al in 1912 het baanbrekende affiche voor ’t Cafétje gemaakt. Het was gedurfd om het midden van een voorstelling leeg te laten. Maar hier werkt dat uitstekend.  

In tegenstelling tot Willy Sluiter werkte Piet van der Hem meestal voor zijn vrienden in de theaterwereld en voor ideële doelen, waar de budgetten krap waren. Hij tekende dan de affiches zelf op de grote lithostenen. Dat was een zware klus en een hele kunst. Tekst werd dan ook meestal overgelaten aan een beroepslithograaf. Willy Sluiter liet dat zware werk bijna altijd over aan de vaklui.

   

Politieke prenten

In de kamer van het kindermeisje ziet u een wand met een selectie van de politiek-satirische prenten die Willy Sluiter en Piet van der Hem in de 1e Wereldoorlog 1914-1918 maakten voor het weekblad de Nieuwe Amsterdammer.  Die prenten waren zo uitgesproken anti-Duits, dat de regering ingreep omdat men vreesde dat de neutraliteit van Nederland anders in gevaar zou komen. Maar er zijn ook prenten over het algemeen kiesrecht en andere typisch Nederlandse onderwerpen.

Piet Vernimmen

Benieuwd naar meer verhalen over kunst en architectuur in Den Haag? Bekijk dan de aangeboden stadswandelingen en fietstochten, zoals bijvoorbeeld 'Kunst in de Stad', 'Kunst rond Cats', 'Kunst rond Maria Hoeve', 'Besuyde Den Houte', 'Naar Ot en Sien', of 'Anders Winkelen'. Of naar de rest van het originele aanbod van kleinschalige wandel- en fietstochten in Den Haag.