Kasteel de Binckhorst

De Ziel van de Binckhorst

De ziel van de Binckhorst

Al fietsend op de Binckhorstlaan moet je zoeken om het te vinden en met de auto rijd je er gegarandeerd voorbij: kasteel De Binckhorst: het enige kasteel dat Den Haag rijk is. Auteur Miep Smitsloo-de Graaf geeft het gebouw weer de aandacht die het verdient en presenteerde op 6 juni het prachtig uitgegeven boek ‘De ziel van De Binckhorst’.

Gebouwd aan het begin van de 14e eeuw kent het kasteel een rijke geschiedenis. Miep Smitsloo bij de presentatie: “Ooit stond het hier in alle eenzaamheid. Het maakte de Hoekse en Kabeljauwse twisten en het Beleg en Ontzet van Leiden mee. Het werd in zeven eeuwen tijd verschillende keren belegerd en verwoest, maar wist telkens te herrijzen. En nu is het de naamgever van ‘het nieuwe Den Haag’, een gebied dat volop in ontwikkeling is. Het kende tal van gebruikers, van ridders,  kasteelheren, kunstenaars, vluchtelingen, van soldaten tot weeskinderen.”

 

In 1613 schrijft Philibert van Borsselen een lofdicht over de Binckhorst (het eerste in zijn soort in Nederland) voor vriend en kasteeleigenaar Jacob Snouckaert, ‘Den Binckhorst ofte Lof des Gelucksalighen ende Gherustmoedighen Landlevens.’ Het lofdicht beschrijft de uitgebreide tuinen met populieren, moerbeibomen en (15000) elzen, het eikenbos, bloemperken en de uitgebreide kruidentuin. Een visrijke vijver ontbreekt niet. Een gemoedelijk zelfvoorzienend leven van een kasteelheer.  

Belegeringen, afbraak en opbouw, wisselden elkaar eeuwenlang af en aan het eind van de 19e eeuw wordt het een café, een ‘Uitspanning voor melk, bier en limonade’. Kunstschilders van de Haagse School huren er kamers en het wordt na verloop van tijd dus een oud huis  ‘dat moeizaam en verlaten zijn dagen voortsleept’. Leo Foppe heeft het 350 jaar later in zijn roman ‘Het geheim van de Binckhorst; over ‘een oud verveloos gebouw bewoond door volksstammen aan zwervers’. Het contrast met het lofdicht kan niet groter zijn.

Het aardige is dat Smitsloo niet gekozen heeft voor een strikt chronologische beschrijving, maar het kasteel en het kasteelleven steeds vanuit een andere hoek belicht: de veranderingen, eigenaren, buitenplaatsen, galgenvelden, familiewapens, Wereldoorlog II, weesjongens en de schilderijen waarop het gebouw voorkomt. Dat werkt verfrissend.

‘De Ziel van De Binckhorst’ bevat meer dan 200, vaak verrassende, afbeeldingen. De talloze verhalen waaronder dat over de Stier van Potter, waarop het kasteel voorkomt zullen de lezers verrassen. Lang niet elke lezer zal trouwens weten dat in 1651 Van Goyen zijn beroemde ‘Gezicht op Den Haag vanuit het zuidoosten’ hoogstwaarschijnlijk schilderde vanuit de toren van het kasteel. Het boek eindigt met de ontwikkelingen die het gebied anno 2023 kenmerken.

De ziel van De Binckhorst – Ontwikkeling kasteel De Binckhorst en het gelijknamige gebied van de 14e tot de 21e eeuw. Miep Smitsloo- de Graaff, 284 pag. € 29,95; uitg. Sleutelstad Uitgevers ISBN 978 90 8115 802 2. Verkrijgbaar via dezielvandebinckhorst.nl.

 

Piet Vernimmen

 

Belangstelling wandel- of fietstochten over geschiedenis en architectuur in de wijken van Den Haag? Kijk kan ook naar Kunst in de stadBesuyde den HouteKunst rond CatsKunst rond de 'Maria Hoeve', Anders winkelen, Indische Wandeling.

Of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.