Gebruik van het Binnenhof

1

Onlangs verscheen ‘Hofboek 2, Gebruik van het Binnenhof’ uit de serie ‘Document voor een Monument’. Deel 1 verscheen in 2021 en besteedde aandacht aan het verleden van het oudste regeringszetel ter wereld, het Binnenhof. Hofboek 2 laat de gebruikers van het Binnenhof, aan het woord.

Het boek kent vier afdelingen: de eerste twee bevatten herinneringen aan personen en gebeurtenissen uit de 19e eeuw en die uit de 20e eeuw, het derde deel gaat over de kunstenaars en het laatste deel haalt herinneringen op van hedendaagse gebruikers van het Binnenhof.

De Grondwet van 1848

Hofboek 2 begint meteen verrassend met een bijdrage over de grondwet van 1848 en daarin zwaait Ton Haak niet -zoals verwacht- Thorbecke alle lof toe, maar de veel minder bekende Dirk Donker Curtius. Overtuigend laat Haak zien dat ‘de man van 1848’ eigenlijk Curtius is. Verder onder andere aandacht voor Wiel Nolens en Theodoor en Jan Heemskerk.

Het Groenewegje

Suze Groenewegen was de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Christa van Zeggeren beschrijft in haar bijdrage hoe de carrière van Suze Groenewegen in het parlementaire wereldje verliep en hoe ze aanvankelijk te maken met nogal wat spot. Zo kreeg de gang die leidde naar haar eigen toilet en kleedkamer, al snel de naam ‘het Groenewegje’- refererend aan de Haagse prostitutieplek. Een bijzondere bijdrage is die over leven en werk van de fotograaf Erich Salomon, de grondlegger van de parlementaire fotografie. Verder onder andere aandacht voor de oorlogsjaren, Nieuwpoort, Den Uyl, Joop van Tijn en enkele opmerkelijke demonstraties.

De hond

In het deel over de kunstenaars zien we een adembenemend mooie foto van Rudi van de Wind, aan het werk aan zijn ‘De oneindige ruimte’- de vijf bekende kleurrijke zeven meter hoge doeken. En natuurlijk aandacht voor het werk van Eric Claus (van het metalen beeld van Willem Drees) en voor de ‘hond’ van Tom Claassen, de goeiige lobbes die op het binnenterrein stond en tot vermaak van langslopende Kamerleden met zijn kop knikte of schudde.

Huismeester

In ‘Herinnering aan het Binnenhof’ staan niet enkel de herinneringen van coryfeeën als Hans Wiegel, Jan Terlouw of Hedy d’Ancona, maar ook die van technicus Vincent Semil, Petra de Bruin, de dochter van de souvenirverkoopster en natuurlijk de herinneringen van het gezin van Tom van Bokhoven, inwonend huismeester van de Eerste Kamer.

Gebruik van het Binnenhof’ is een boek op groot formaat, prachtig en informatief vol verrassingen, zowel wat tekst als de foto’s betreft.

Hofboek 2, Gebruik van het Binnenhof, Document voor een Monument– onder redactie van Mizja Haak, Dick Holthuis en vele anderen. Uitg. Stichting Document voor een Monument, 320 blz., €99,95. ISBN 978 9081 8945254.

 

 

Piet Vernimmen

 

Belangstelling wandel- of fietstochten over geschiedenis en architectuur in de wijken van Den Haag? Kijk kan ook naar Kunst in de stadBesuyde den HouteKunst rond CatsKunst rond de 'Maria Hoeve', Anders winkelen, Indische Wandeling.

Of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.